nedjelja, 29. rujna 2013.

Pekmez na moj način

Došla nam je jesen i kalendarski,  počele i kiše...koje baš ne obožavam.Jednostavno iskoristim dio dana
kad malo prestane,otiđem obaviti što moram i zavučem se u kuću.Pošto me dugo nije bilo, ..što da vam kažem,čišćenja ,pranja,krečenja(moja najmlađa kćerka se uhvatila krečenja).Kako se kaže ...godine nose svoje,tako nisam ni ja više u formi da napravim sve što zamislim u jednom danu.Rasporedim si kako koji dan i polako.Ma ,iskreno da vam kažem,  znate i sami da prašine ima za brisat svaki dan....ne znam od kuda se stvori.Dan mi proleti za čas,vrijeme leti,već kraj rujna. nešto sam napravila pekmeza,kiseline baš nisam stigla.
Spremam se jedan dan napraviti domaći sirup od limuna,malo da imamo za jačanje imuniteta.
Kad krenem praviti napisat ću vam.
Ovo vam je moje umijeće pravljenja pekmeza.Dobila sam dosta šljiva,jabuka,krušaka.Nešto sam napravila miješanog pekmeza,nešto od samih šljiva...kako mi je nadošla inspiracija.
Inače obično imam u glavi jedan recept od moje mame i u njega dodajem začina po ukusu,tako da imam više vrsti .
Evo osnovni recept po kojem se ravnam:
5 kg šljiva
2 kg šećera
pola deci octa
2 vrećice vanilin šećera
Moram vam reći  da ja  nikada ne stavljam na vagu šljive,već onako od oka i po ukusu.
Očistim šljive od koštica,dodam ocat,metnem na peć.Kuham oko 2,5 do 3 sata,onda štapnim mikserom malo zgnječim još ako ima koja cijela šljiva i da bude homogena masa.Dodam šećer,vanilin šećer i kuham još oko pola sata dobro miješajući. Ja inače znam dodati cimeta po želji,ma što mislim da bi pasalo onako kako se kaže za šmek. Eto,jako volim dodavati nešto svoje i ne bojim se,jer uvijek probam i po ukusu stavim.
Flašice već čekaju oprane i zagrijane u rolu i stavljam u njih pa u rol i gotovo.

1 komentar:

Dobro došli na moj blog,hvala za svaki vaš komentar!