srijeda, 11. rujna 2013.

Danas sa bananom čaša zdravlja !

Pozdravljam vas sve koji zavirite na moj blog.Evo kao što vidite počela sam malo pisati o zelenim kašastim sokovima ili smoothie. Moram opet napomenuti da vam dajem recepte samo one koje sam ja probala i koje pijem.Ako ću (kojim slučajem) dati neki drugi recept od nekoga sa interneta onda ću to i navesti.
Puno sam čitala o zelenim kašastim sokovima na internetu,a kako sam i navela prije,počela sam ih piti u Njemačkoj kod moje kćerke,jer ih je ona pravila...i normalno pile smo zajedno.
Radim ih od onoga što imam,po sezoni,od povrća do voća.i ljekovitog bilja(samo ono bilje koje znam da je dobro sirovo ),makar ih ima mnogo ljekovitih ali ja uzimam samo ono što mi odgovara i paše.
Recepte koje vam dajem vi možete slobodno smanjiti ili povećati po želji.Ja pravim samo da si popijem odmah za jednu ili dvije čaše.

Napomenut ću i ovo:nisam vegetarijanka niti veganka.Jedem sve i kuham sve,a ove kašaste zelene sokove pravim i pijem zato što su mi se svidjeli kad sam bila kod kćerke i što se njihovom konzumacijom osjećam dobro.

Ja ga ne pijem radi toga što želim smršaviti...nego zato što ih volim i jako mi se sviđaju.Znam da mnogi od vas prave i na druge načine,dodaju više zelenog povrća,možda čak i korijen...ali to je po želji i ukusu,svatko kako voli.

Sada ću vam dati samo mali isječak od autorice knjige Viktorije Boutenke "Zeleno za zdravlje",da vam ja ne pišem svojim riječima zašto je zdravo to piti:
  • ukusan i lagan
  • pun vitamina, minerala i vlakana
  • brzo se priprema
  • mogu ga piti svi članovi obitelji
  • poboljšava izgled kože, kose i noktiju
  • daje potrebnu energiju i osvježenje
  • potiče prirodno mršavljenje
  • poboljšava raspoloženje
  • daje tijelu sve neophodne nutrijente
  • sprečava starenje stanica i karcinom
  • normalizira probavu
  • poboljšava pamćenje, bistrinu uma i koncentraciju
Dalje u knjizi piše:

"Ali pojesti sirovo povrće nije tako lako - da bi došli do njegovih vrijednih sastojaka, potrebno ga je dobro sa žvakati. Osim toga, zbog specifičnog okusa, teško je pojesti puno povrća u sirovom obliku.

Zbog toga Viktorija je napravila eksperiment, koji je postao pravim otkrićem u svijetu ljubitelja zdrave hrane. Viktorija je odlučila "prikriti" miris zelenog lisnatoga povrća voćem i smiksati sve to u blenderu da bi ispao ukusan i lagan frape.

Čuli ste da kombinirati voće i povrće nije zdravo. Ali, zašto?

To je zato što je voće lako probavljivo, dok većina povrća u sebi sadrži škrob, koji se probavlja duže.


Zbog kombiniranja takvih nekompatibilnih namirnica hrana duže ostaju u želucu, što može uzrokovati fermentaciju, nadutost, plinove i ponekad zatvor.

Ali iz ovog pravila postoji jedan izuzetak, a to je zeleno lisnato povrće. Ono ne sadrži škrob i može se bez problema kombinirati ne samo sa voćem, nego i sa bilo kojom drugom vrstom hrane."


Evo to sam vam kopirala iz knjige "Zeleno za zdravlje""

Eto a sada opet nastupam ja sa svojim pisanjem.

Evo recepta za današnji smoothie:
- 2 manja lista kelja(odstranila zeleni tvrdi dio)zbog toga što radim sa štapnim mikserom
- ljekovito bilje:par listića matičnjaka i jedan-dva kadulje,dva listića stolisnika-radi okusa
- 2 dcl.vode
- 1 banana
- 1 kruška
- malo (na vrh noža)ljute mljevene CHILI papričice(ja volim,vi ne morate)
Proceduru znate:zmiksati prvo sa vodom zeleno lisnato povrće i začinsko bilje,dodati voće,chili.  Krušku  nisam gulila jer je domaća nije  špricana.
UŽIVAJTE!






 

1 komentar:

Dobro došli na moj blog,hvala za svaki vaš komentar!