subota, 22. veljače 2014.

ČOKO -ORAH torta

Pošto mi je bio od unuke rođendan,te smo ga slavili kod mene...normalno da sam pekla i tortu.
Odlučila sam se za tortu koju svi volimo i većinom ju pečem za rođendane te Novu godinu,od oraha je i čokolade,pa smo ju nazvali :
ČOKO-ORAH torta
BISKVIT
4 žumanjka
10 žlica vode
30 dkg šećera
To miksati i onda u to dodati:
20 dkg brašna
1/2 praška za pecivo
10 dkg mljevenih oraha
Na kraju snijeg lagano umiješati od
4 bjelanjka
Zagrijati pećnicu dok radite biskvit na 180 stupnjeva
Staviti biskvit u okrugli oblik za tortu promjera 24-25 cm...tu negdje..i peči lagano oko pola sata...zavisi kako pećnica peče...
Ja smanjim  pećnicu  nakon 15 minuta na 160 stupnjeva i onda još pečem polako dok mi se ne počne biskvit odvajati od oblika.
KREMA
1 litra mlijeka
od toga uzeti malo da se razmuti sa
10 žlica oštrog brašna
10 žlica šećera
Kad mlijeko zakipi malo sa šefljom uliti kipućeg mlijeka u smjesu koju smo miješali(brašno ,mlijeko, šećer) i promiješati...i onda sve sasipatu u kipuće mlijeko ,dobro miješajući kuhati par minuta te dodati
20 dkg čokolade(ja je strgam na veće kocke) i
2 žlice kakaa
To sve maknuti na stranu i dobro umiješati da se rastopi čokolada i kakao
Staviti da se hladi,povremeno miješati da se ne uhvati kožica
U hladno dodati:
Miksati 25 dkg putra sa 4 žlice šećera u prahu i u to postepeno dodavati kuhanu kremu od čokolade.
Biskvit razrežem na dva dijela i filam. Tortu  prelijem sa glazurom od čokolade,ja ču dati osnovni način kako radim, a čokolade stavljate koliko želite staviti na tortu.
GLAZURA OD ČOKOLADE
jedna čokolada
malo vode( jedno dvije žlice-tri,)staviti na peć,neka se polako topi,ne smije da zakipi. Maknuti sa peći i umiješati u to žlicu putra da sve bude jedna fina sjajna glazura.Preliti preko torte.Ta glazura inače meni ne puca kad se reže.Dobar tek !





1 komentar:

Dobro došli na moj blog,hvala za svaki vaš komentar!