utorak, 1. studenoga 2011.

Medenjaci i linceri

MEDENJACI
70 dkg mekog krušnog brašna
15 dkg meda
4 cijela jaja
1 mala žličica sode bikarbone
25 dkg šećera
10 dkg margarina
malo cimeta,naribane narančine kore
POSTUPAK
U brašno dodati šečer,ugrijani med,rastopljeni margarin(lagano rastopiti),sodu bikarbonu,jaja,cimet
i narančinu naribanu koricu.
Umijesiti tjesto i staviti u najlon vrečicu neka stoji par sati(može i preko noći) na sobnoj temperaturi.
Tijesto razvaljati i rezati kalupima.Može se i uzimati sa malom žličicom i praviti male kuglice.
Poslagati u tepsije(rol zagrijati na 200 stupnjeva) i peći dok ne dobiju zlatnu boju.
Ne smije se dugo peći da jako potamne.
Ja složim sve medenjake u tepsije i onda samo mećem u rol jednu za drugom.Pećem oko 10 min.
Zavisi od peći.
Mogu se medenjaci i preliti čokoladnom glazurom :
Rastopiti na peći u ranglici:ja otprilike metnem čokolade,malo vode.Kad počne krčkati metnem na
stranu i stavim margarina isto po želji.(sve zavisi koliko se hoće preliti medenjaka).
Ako "Usfali" lako opet napravim preljev.

LINCERI
50 dkg brašna(pola oštro,pola glatko)
25 dkg maslaca
prstohvat soli
12 dkg šećera
1 jaje ili 2 žutanjka(po želj)
vanil šećer,naribana korica limuna
po potrebi dodati žlicu vrhnja
štaub šećer za posipanje
POSTUPAK
Brašno,maslac,šećer,jaje(ili žumanjke),sol,vanil šećer
umijesiti na dasci.
Dodati ako je potrebno dok se mjesi vrhnja(osjeti se pod rukama)
Napraviti kuglu koju razvaljamo prst debelo i pravimo razne oblike.
Jedan puni oblik ,a na jednom rupicu na sredini.Ja imam unikatni "napršnjak"od moje
bake koji mi služi samo za takve kolaće.
Rol zagrijati na 180 stupnjeva.
Sve lincere poslagati na masni papir u tepsije,te peći jednu za drugom.
Ne dugo isto oko 10 minuta.Zavisi od rola,do zlatne boje.
Izvaditi iz tepsije i hladiti na dasci,ili stoljnjaku kako si već svaka domaćica napravi.
Kad se dobro ohlade filati sa domaćim pekmezom(može i kupovnim) od marelica
ili po želji.Moja djeca vole sa nutelom.
Spajati dva i dva.
Prije spajanja uvijek onaj šuplji uvaljam u štaub šećer.

Unikatno moje pomagalo za LINCERE

3 komentara:

  1. kako finoooo izgledaju, hvala na receptu :) :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivni su ti medenjaci, odavno ih nisam pravila, baš si me podsetila. A lincere nisam nikada pravila, izgledaju fenomenalno...

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo izgleda jako fino morat cu isprobat recept pozzz

    OdgovoriIzbriši

Dobro došli na moj blog,hvala za svaki vaš komentar!